Aktualno

Uporaba laserjev v ambulanti estetske kirurgije

Že vrsto let v estetski kirurgiji in drugih medicinskih vedah uporabljamo različne vrste laserjev. In od vedno imajo laserski posegi nek magičen, znanstveno-fantastičen, “fancy” prizvok. In dajejo občutek, da gre za tehniko, ki je mnogo boljša, hitrejša in enostavnejša od ne-laserske. Kdo pa hoče poseg, ki se opravi s skalpelom, rezi, šivi, krvavitvami, oteklinami in podobno? Če pa laser opravi vse povsem brez tovrstnih nevšečnosti. Skoraj ne obstaja več del telesa, ki se ga ne bi lotili z laserjem.. Pa je res vse tako superiorno glede na klasični kirurški poseg? Pogosto je. Včasih ni..

Vsekakor pa ne gre za nikakršno čarovnijo, ki je ne bi mogel razumeti vsak od nas. Skrivnost laserskih posegov je v valovni dolžini svetlobe, ki jo oddaja naprava. Zato obstajajo različne vrste laserjev – in ena naprava nikakor ne zadovolji vsem potrebam. Valovna dolžina svetlobe po domače pomeni barvo svetlobe. Nekateri laserji oddajajo barvo, ki je očem vidna, drugi barvo, ki je naše oči ne vidijo. Laserska svetloba je svetloba točno ene valovne dolžine, ki je polarizirana v isti smeri. Zato nekatere naprave, ki jim rečemo laser, tej definiciji ne zadostijo.

 

Zakaj so pomembne barve laserskih žarkov?

Ob stiku laserskega žarka s tkivom se sprosti toplota. S katero vrsto tkiva reagira laser je odvisno od valovne dolžine njegovih žarkov.

Tipi laserjev

Laserji se kot rečeno razlikujejo po barvi svetlobe, ki jo oddajajo. Za oddajanje svetlobe skrbi element (ponavadi kristal), ki sprošča svetlobo točno določene valovne dolžine. In glede na vrsto tega elementa se poimenujejo različni tipi laserjev.

Glede na način delovanja na tkiva poznamo ablativne in neablativne laserje.

Neablativni laserji so naprave z valovno dolžino vidne do nizke infrardeče svetlobe. Obstajajo številni tipi, najpogosteje se uporabljajo KTP (532nm), aleksandritni (750nm), diodni (800nm) ter Nd:YAG (1064nm). Absorbcija njihovih žarkov je predvsem v hemoglobinu ter melaninu. Površinske plasti kože ga ne absorbirajo in lahko prodre tudi več milimetrov v globino. Zato je tudi njihova uporaba predvsem primerna za odstranjevanje kapilar, hemangiomov in drugih žilnih sprememb – v tem primeru se energija žarka absorbira v rdečih krvničkah, v katerih se nahaja hemoglobin, kar povzročil hitro gretje krvi v žili, ki se tako pregreje in uniči (skuha). Ročnik laserja fokusira žarek v zelo tanek snop in na ta način lahko odstranjujemo tudi najbolj tanke kapilare brez skrbi za poškodbo ostalih tkiv. Drugo področje uporabe je odstranjevanje pigmentacij in melazme. V tem primeru se žarek ustavi na pigmentu, ki ga prav tako pregreje in na ta način odlušči.

Tretje področje uporabe je trajno odstranjevanje dlak. V tem primeru se žarek ustavi na pigmentu v dlačnem foliklu, ki se pregreje in tako uniči. Ker je pigmentirana dlaka v stiku z mešičkom le v fazi svoje rasti, je tudi postopek učinkovit samo v tej fazi in je zato potrebno več ponovitev za dosego cilja. In ker je za postopek potreben pigment v mešičku, metoda ni učinkovita za svetlejše dlake.

Neablativni laserji se lahko uporabljajo tudi za tako imenovano foto pomlajevanje, kjer s svojim
toplotnim delovanjem spodbujajo tvorbo kolagena v podkožju. Za odstranjevanje tetovaž se uporabljajo predvsem KTP in Nd:yag laserji v posebnem q-switch načinu delovanja. Pri tem zbiralnik energije skrajša snop v zelo kratek, a energetsko zelo močan impulz, ki v stiku s pigmentom povzroči mikro eksplozijo in ga razprši na drobne delce, ki jih lahko absorbirajo in razkrojijo telesni makrofagi. Dodatno se lahko uporabljajo še pri zdravljenju brazgotin, nekaterih kožnih bolezni, glivic in drugo.
Zelo popularne so naprave tipa IPL, ki jih uporabljajo pogosto kozmetični saloni v zelo različne namene, predvsem so uporabni za trajno odstranjevanje dlak. Pri tej tehnologiji ne gre za pravi laser, saj svetloba ni ene valovne dolžine in polarizacije. Gre za luč podobno bliskavici v fotoaparatu, ki sprošča svetlobo širšega svetlobnega spektra.

Ablativni laserji imajo valovno dolžino infrardeče svetlobe in njihovega žarka ne vidimo. Najpogosteje uporabljana sta tipa Er:YAG (2900nm) in CO2 (okoli 10.000nm). Absorbcija svetlobe ablativnih laserjev je v vodi, zato globoko v kožo ne prehajajo. Ko pride snop svetlobe v stik z vodo v koži, povzroči drobno eksplozijo, ki tako odlušči tanek sloj kože. Uporabljajo se za odstranjevanje nenevarnih kožnih sprememb (bradavice, fibromi, keratoze), površinskih pigmentacij, ravnanje brazgotin, odstranjevanje gub.

V zadnjem času so ti tipi laserja popularni v ginekologiji, saj s svojim toplotnim delovanjem povzročajo krčenje in oženje sluznice ter s tem oženje vagine (lasersko pomlajevanje nožnice).

Poseben način delovanja je frakcioniranje, kjer se svetloba zbere v zelo ozek snop, ki prodre globlje v kožo in napravi drobno luknjico. Poseben ročnik tako razporedi tovrstne luknjice po večji površini kože v določenem razmaku (ponavadi nekaj mm). S tem laser povzroči regeneracijo kože in stimuliranje tvorbe kolagena. Uporablja se za odstranjevanje gub in odstranjevanje starostnih sprememb.

V Estetiki Fabjan je uporaba l aserjev v ambulanti tipov KTP, Nd:YAG, Er:YAG, diodni laser, Q-switch Nd:YAG in IPL, s čimer zadostimo najširšemu možnemu spektru indikacij.

Estetika Fabjan

Amadej Lah, dr.med.

spec. travmatologije, spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije